Greenberg Traurig reprezentował Cyfrowy Polsat w procesie emisji obligacji o wartości 1 mld PLN

WARSZAWA – 31 maja 2019 –  Kancelaria Greenberg Traurig była doradcą prawnym Cyfrowego Polsatu w procesie emisji obligacji serii B o wartości nominalnej 1 mld PLN.

26 kwietnia 2019 r. Cyfrowy Polsat wyemitował niezabezpieczone obligacje na okaziciela serii B w ramach programu emisji obligacji. Obligacje zostały wyemitowane w drodze oferty publicznej skierowanej wyłącznie do klientów profesjonalnych, której przeprowadzenie nie wymagało sporządzenia prospektu emisyjnego ani memorandum informacyjnego, a następnie zostały wprowadzone do Alternatywnego Systemu Obrotu prowadzonego przez GPW w ramach rynku Catalyst. Obligacje zadebiutowały na rynku 31 maja 2019 r.

Transakcja objęła również refinansowanie obligacji serii A wyemitowanych w 2015 r. Kancelaria Greenberg Traurig ówcześnie również doradzała Cyfrowemu Polsatowi tym procesie. Była to wówczas pierwsza na polskim rynku emisja obligacji na podstawie przepisów nowej ustawy o obligacjach.

Greenberg Traurig świadczył kompleksowe usługi doradztwa prawnego na rzecz Cyfrowego Polsatu, w tym w zakresie ustanowienia programu emisji obligacji, a także przeprowadzenia oferty publicznej, dematerializacji oraz wprowadzenia obligacji serii B do Alternatywnego Systemu Obrotu.

Ze strony warszawskiego biura Greenberg Traurig transakcję prowadzili Partner Aleksander Janiszewski oraz Partner Rafał Sieński wspierani przez Senior Associate Marka Kłeczka i Associate Maję Gawrysiuk. W skład zespołu weszli ponadto: Associate Tomasz Szekalski, Associate Martyna Komorniczak oraz Associate Michał Bałdowski.

Strategiczny nadzór nad transakcją sprawował Partner Zarządzający Jarosław Grzesiak.

W ostatnim czasie Greenberg Traurig reprezentował Cyfrowy Polsat m.in. w związku z nabyciem większościowego pakietu akcji spółki Netia jak również Telewizję Polsat w związku nabyciem pakietu większościowego w polskiej spółce Eleven Sports Network.

Greenberg Traurig jest międzynarodową kancelarią prawną oferującą pełen zakres usług, zatrudniającą około 2000 prawników obsługujących klientów w 39 biurach w Europie, Stanach Zjednoczonych, Ameryce Łacińskiej, na Bliskim Wschodzie oraz w Azji.

Greenberg Traurig Grzesiak sp.k. to wg International Financial Law Review (IFLR) Najbardziej Innowacyjna Kancelaria Prawna Roku 2019 oraz 2018 w Polsce, a wg Chambers and Partners Kancelaria Roku 2017 w Polsce. Warszawskie biuro otrzymało pierwsze miejsce w rankingu Mergermarket Global & Regional M&A Report 2018 bazującym na wartości transakcji fuzji i przejęć przeprowadzonych w Polsce w 2018. Całkowita wartość transakcji fuzji i przejęć obsługiwanych przez Greenberg Traurig w roku 2018 wyniosła 2,807 mld USD. Greenberg Traurig w Polsce świadczy usługi prawne największym polskim i międzynarodowym przedsiębiorstwom i instytucjom w Europie Środkowej oraz poza nią. Warszawskie biuro to ponad 100 prawników uznawanych za wiodących prawników w Polsce. Chambers Global, Chambers Europe, IFLR1000 oraz EMEA Legal 500 umieszczają ich jako czołowych prawników w Polsce w zakresie prawa korporacyjnego, transakcji fuzji i przejęć, transakcji na rynkach kapitałowych, transakcji Private Equity, finansowania projektów, postępowań sądowych i arbitrażowych, doradztwa podatkowego oraz doradztwa dla takich sektorów jak: nieruchomości, energetyka, bankowość i finanse, ubezpieczenia, telekomunikacja oraz media.

Więcej informacji na temat Greenberg Traurig można znaleźć na stronie www.gtlaw.com