Greenberg Traurig doradzał przy jednej z największych transakcji w sektorze centrów handlowych w 2022 roku w Europie

WARSZAWA, 20 grudnia 2022 r. – Greenberg Traurig doradzał Multi Veste 339 B.V., spółce należącej do funduszy zarządzanych przez Blackstone, przy transakcji sprzedaży centrum handlowego Forum Gdańsk na rzecz NEPI Rockcastle.

Centrum handlowe Forum Gdańsk, otwarte w 2018 roku, ma łączną powierzchnię 63 500 mkw. GLA, oferuje 1100 miejsc parkingowych i położone jest w sąsiedztwie dworca kolejowego Gdańsk Główny, zabytkowego Głównego Miasta, budynków użyteczności publicznej i węzła przesiadkowego Gdańsk Śródmieście.

Wartość transakcji wynosi 250 mln EUR, co czyni ją jedną z największych transakcji inwestycyjnych typu single asset w sektorze centrów handlowych w 2022 roku w Europie.

Zespołem Greenberg Traurig kierowała Jolanta Nowakowska-Zimoch, Managing Partner nadzorująca także warszawską Praktykę Nieruchomości oraz Aleksandra Kaczmarek (Senior Associate), które wspierał Jakub Gajzler (Associate). Maciej Kacymirow (Local Partner) zapewnił doradztwo podatkowe przy transakcji, natomiast Iga Czerniak i Krzysztof Wiśniewski (Associates) odpowiedzialni byli za aspekty finansowania transakcji.

“Ta transakcja ma według mnie potencjał, by ożywić sektor handlowy w Polsce, podkreśla bowiem atrakcyjność tego rynku dla kolejnych inwestorów zainteresowanych regionem Europy Środkowo-Wschodniej. Nasz zespół cieszy się z możliwości doradzania naszemu Klientowi przy tak znaczącym projekcie, a zarazem jednej z największych transakcji w tym sektorze, sfinalizowanych ostatnio w Europie” – powiedziała Jolanta Nowakowska-Zimoch, Managing Partner warszawskiego biura.

Blackstone jest największą na świecie firmą specjalizującą się alternatywnych usługach zarządzania aktywami w imieniu funduszy emerytalnych, dużych inwestorów instytucjonalnych i klientów indywidualnych.

NEPI Rockcastle jest największym z notowanych na giełdzie deweloperów, właścicieli i zarządzających centrami handlowymi pod względem łącznej powierzchni najmu (GLA) w Europie Środkowo-Wschodniej.

Greenberg Traurig jest międzynarodową kancelarią prawną oferującą pełen zakres usług, zatrudniającą około 2500 prawników obsługujących klientów w 43 biurach w Europie, Stanach Zjednoczonych, Ameryce Łacińskiej, na Bliskim Wschodzie oraz w Azji.

GREENBERG TRAURIG Nowakowska-Zimoch Wysokiński sp.k. to Kancelaria Prawna Roku 2021 w Polsce nagrodzona przez Euromoney Legal Media Group „Women in Business Law Awards 2021 Europe” oraz Kancelaria Roku 2021 nagrodzona przez International Financial Law Review (IFLR), świadcząca usługi prawne największym polskim i międzynarodowym przedsiębiorstwom i instytucjom w Europie Środkowej oraz poza nią. Warszawskie biuro liczy około 100 prawników uznawanych za jednych z najlepszych w Polsce, regularnie wyróżnianych przez Chambers Global, Chambers Europe, IFLR1000 oraz EMEA Legal 500 w zakresie prawa korporacyjnego, transakcji fuzji i przejęć, transakcji na rynkach kapitałowych, private equity, finansowania projektów, postępowań sądowych i arbitrażowych, doradztwa podatkowego oraz doradztwa dla takich sektorów jak: nieruchomości, energetyka, bankowość i finanse, ubezpieczenia, telekomunikacja oraz media.

Zespół Nieruchomości Greenberg Traurig

Nasz Międzynarodowy Zespół Nieruchomości (International Real Estate Group) jest jednym z największych na świecie pośród czołowych, międzynarodowych kancelarii prawnych. Nasi prawnicy nieruchomościowi dostarczają kompleksowe rozwiązania prawne, dostosowane do potrzeb klientów, zapewniając pełen zakres usług prawnych we wszystkich kwestiach związanych z prawem nieruchomości, od wsparcia przy nabywaniu nieruchomości poprzez reprezentowanie najemców i właścicieli, aż po wsparcie deweloperów i kredytodawców w poszukiwaniu nowych rozwiązań w zakresie nieruchomości i związanych z nimi aspektów finansowych. Grupa obejmuje ok. 700 prawników specjalizujących się we wszystkich aspektach prawa nieruchomości, w tym powiązanych z nieruchomościami transakcjami fuzji i przejęć, private equity, rynków kapitałowych, finansów i podatków.

Warszawski Zespół Nieruchomości składa się z ponad 40 specjalistów najwyższej klasy w zakresie prawa nieruchomości, którzy zajmują się także szerokim spektrum najważniejszych praktyk związanych z rynkiem nieruchomości. Zespołu ten oferuje klientom wyjątkowe doświadczenie i poziom usług w Polsce oraz w Europie Środkowej.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.gtlaw.com.